Sinds begin dit jaar is Duco Hartlief verbonden aan DION Vastgoed Support als projectleider beheer en onderhoud. Zijn duurzame achtergrond (HBO Milieukunde) en gedrevenheid maken hem bij uitstek geschikt voor deze functie. Inspecties van gebouwen of het opstellen van een MJOP (Meerjarenonderhoudsplanning), Duco draait er zijn hand niet voor om. Hoe Duco Hartlief als expert kijkt naar het Energieakkoord combinatie met zijn werk, legt hij hieronder uit.
‘Met het Energieakkoord is duurzaamheid hoog op de politieke agenda gezet. Al vanaf het eerste moment, heb ik gemerkt dat duurzaamheid bij DION Vastgoed Support een heel belangrijk punt is. Wat mij opvalt in de nieuwe wet- en regelgeving is dat veel van de verplichtingen worden overgedragen aan gebouweigenaren. Dat maakt de materie voor die eigenaren er niet eenvoudiger op. De verantwoordelijkheid voor het verkrijgen van het energielabel C in 2023 of het hebben van een EED (Energie Efficiëntie Richtlijn), ligt nu bij de eigenaar van een gebouw. Om dit soort zaken voor onze klanten eenvoudiger haalbaar te maken, hebben we bij DION Vastgoed Support een totaaloplossing, in drie verschillende stappen, ontwikkeld.’
1 Quickscan
Stap één is de situatiebepaling van uw organisatie. We brengen de complete duurzaamheidssituatie in kaart met een zogeheten Quickscan. Dit is een effectieve en eenvoudige manier om te bepalen waar u met uw pand staat onder andere met betrekking tot het energieverbruik. We hebben al de nodige ervaring met deze methode opgedaan en gemerkt dat het niet alleen een snel en doelmatig inzicht geeft in de vereiste aanpassingen, maar ook het laaghangend fruit duidelijk laat zien.
2 Duurzame meerjarenonderhoudsplanning (DMJOP)
Bij stap twee bepalen we in overleg welke onderhoudsactiviteiten wanneer, waar en hoe uitgevoerd moeten worden. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat alle kantoorpanden groter dan 100 m² in 2023 minimaal het energielabel C moeten hebben. Naar schatting voldoet de helft van de kantoorpanden in Nederland nu niet aan deze eis. ‘Dat verbaasde mij ook, want voor de eigenaren van die panden kan dat verstrekkende gevolgen hebben.’
Stel dat uw pand per 1 januari 2023 geen energielabel C heeft, dan mag het pand vanaf die datum niet meer gebruikt worden als kantoor. Om de kantoorfunctie en de waarde te behouden, moet er ingegrepen worden. Dat betekent werk aan de winkel en op korte termijn bouwkundige en/of installatietechnische maatregelen treffen. Nog beter is het als wij de energiesituatie kunnen koppelen aan het onderhoud in een MJOB (meerjarenonderhoudsbegroting). Op deze manier kiest u op natuurlijke momenten voor duurzamere oplossingen en kan het pand met een kantoorfunctie blijven bestaan.
Energie Efficiëntie Richtlijn (EED)
Ook voor grootverbruikers van energie gelden strikte regels. Sommige bedrijven zijn verplicht om een EED op te stellen. Het opstellen van een EED is ingewikkeld. Deze richtlijn gaat diep in op de energiesituatie en vraagt veel kennis en tijd. Het in kaart brengen of u EED-plichtig bent en het opstellen van de EED, is één van onze specialismes. ‘Met de back-up van andere medewerkers van DION Vastgoed Support, zoek ik samen met u naar de oplossing die zo perfect mogelijk op uw wensen en mogelijkheden aansluit.’
3 Energieadvies
Als laatste verzorgen wij ook energieadviezen voor bedrijven die geen verplichtingen hebben. Dit energieadvies biedt inzicht in de huidige situatie en geeft handvatten om op een pragmatische manier, de meest geschikte maatregelen uit te voeren. Op deze manier komen gezamenlijk tot het door u gewenste resultaat. Want wanneer er duurzame oplossingen zijn, gaan wij ervoor!
Wilt u weten wat de gevolgen van het Energieakkoord zijn voor u en uw gebouw(en)?
Neem dan contact op met onze projectleider beheer en onderhoud Duco Hartlief per mail duco.hartlief@dion.nl of telefonisch 06 181 950 70.