Aircokeuring verplicht voor gebouwen
Vanaf 1 december 2013 moeten airconditioningsystemen met een totaal opgesteld koelvermogen van meer dan 12 kilowatt (kW) iedere vijf jaar worden gekeurd. Deze EPBD-keuring is op gebouwniveau en geldt dus ook voor woningen. Voor zware airconditioningsystemen gelden andere eisen. De eisen zijn gebaseerd op onder andere het bouwjaar en de klasse waarin het systeem valt.
Bij een dergelijke keuring onderzoekt een deskundige het rendement van de airconditioning en de dimensionering. Hierbij wordt natuurlijk gelet op de koelbehoefte van het gebouw. De deskundige moet in het bezit zijn van een diploma ‘EPBD-airco-inspectie A’ of ‘EPBD-airco-inspectie B’.
EPDB staat voor Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Op basis van deze EPBD is veel van de Nederlandse energiewetgeving gebaseerd.
Na de keuring krijgt de eigenaar of gebruiker van een gebouw een rapport met de resultaten en aanbevelingen van de keuring. Momenteel schenken gebouwbeheerders nog weinig aandacht aan energiecomponenten, zoals airconditioningsystemen.
Veel systemen staan daarom niet optimaal afgesteld of sluiten onvoldoende aan bij de koelbehoefte van een gebouw. De nieuwe keuringsverplichting brengt hier met de juiste maatregelen verandering in.
Koelmiddel R22 – wettelijk verbod
Naast de verplichte keuring voor aircosystemen is er nog een aspect waar de gebouwbeheerder bij een dergelijke installatie mee geconfronteerd kan worden. Het koelmiddel R22 (ook wel HFCK-22 of Freon) wordt op last van de overheid uitgefaseerd. Het doel van de uitfasering van deze chloorhoudende koudemiddelen, zoals R22, is om verdere aantasting van onze ozonlaag te voorkomen.
Veel airconditioningsystemen die 10 jaar of ouder zijn, maken nog gebruik van dit koudemiddel. Indien een bestaande koelinstallatie (zowel ten behoeve van klimaat als voor productietoepassing) gevuld met R22 na 1 januari 2015 in storing valt of defect raakt, zal deze vervangen moeten worden. In sommige gevallen kan men R22 vervangen door een ander koelmiddel, het zogenaamde retrofitten. Echter, dit kan lang niet altijd en het rendement neemt vaak sterk af.
Het risico om een installatie uit te laten vallen is te omschrijven als correctief gestuurd onderhoud. Dit onderhoud zal dan vaak overgaan in vervanging doordat het koelmiddel of onderdelen van de installatie niet meer voorhanden zijn. Heeft continuïteit en bedrijfszekerheid prioriteit, dan is preventief onderhoud van het grootste belang. Breng daarom de risico’s in kaart en zorg bij onderhoud en vervanging voor een sterk programma van eisen.
De specialisten van Dion Vastgoed Support hebben onlangs voor diverse opdrachtgevers vervangingen aan verschillende soorten installaties uitgevoerd. Wij kunnen u onafhankelijk adviseren alvorens u tot een keuring of onderhoud (in welke vorm dan ook) overgaat.
Wilt u meer weten? Laat hieronder een reactie achter en wij nemen contact met u op. Of neem rechtstreeks contact met ons op