Projectmanager Ronald Muis vertelt over zijn ervaringen bij de nieuwbouw van de Professor Waterinkschool.
Dat ik een leuke en afwisselende baan heb, merk ik bijna dagelijks. Ieder project is weer anders en heeft zijn eigen uitdagingen. Neem bijvoorbeeld de nieuwbouw van een school in Hardenberg. Namens onderwijsstichting Chrono organiseren en coördineren wij de nieuwbouw van de Prof. Waterinkschool. Voor mij is dit een bijzonder project, omdat er echt een uitdaging in zit. Het gaat namelijk om speciaal onderwijs. Daardoor moet je dus rekening houden met de eisen en wensen van een specifieke doelgroep.
Factor #1: wensen gebruikers
Zo zorgen we dat het aantal prikkels dat een leerling bereikt zo laag mogelijk is. Er wordt nagedacht over geluidswering, kleur, de inrichting en de gevolgen van bepaalde keuzes. Om een voorbeeld te geven, de kleuren op de binnenmuren van de toiletten, de entrees en de gangen zijn afgestemd op dezelfde kleuren als op de staptegels en omlijsting van de verschillende ingangen. Daardoor is het voor een leerling goed te volgen dat binnen en buiten aan elkaar gekoppeld zijn. We werken samen met beleidsmedewerker mevrouw Dalida Harders en schooldirecteur de heer Aaldert Renting. Aaldert zit straks met zijn team en leerlingen in het gebouw, dus hij heeft ook een belangrijke stem in de keuzes die we maken.
Factor #2: logistiek binnen en buiten
Dan gaat het over de verkeersstromen binnen én buiten. Buiten heeft dat met name te maken met kort- en lang parkeren. Als het gaat om kort parkeren, dan heb je het eigenlijk over het brengen en halen van de leerlingen. Op het buitenterrein heeft de architect iets speciaals bedacht. Namelijk een terrein waar we spelen en parkeren combineren. ’s Ochtends en ’s middags brengen of halen ouders de kinderen met auto’s of busjes. Als zij vertrokken zijn, dan gaan de hekken van het terrein dicht en wordt het parkeergedeelte een speelterrein voor de kinderen. De kinderen kunnen vanuit het parkeergedeelte het plein op en vanuit het plein naar de ingangen toe. Elke ingang staat in verbinding met twee lokalen.
En in de school zorgen we vervolgens dat bezoekers snel via de hoofdingang in het expertisecentrum kunnen komen waar alle zorgpartijen zijn gehuisvest. Er is ook rekening gehouden met het feit dat leerlingen snel van het lokaal naar een naastgelegen subruimte kunnen voor extra ondersteuning. Dat is een zeer belangrijk punt vanuit onderwijskundig perspectief.
Factor #3: projectmanagement Ronald Muis
Het belangrijkste van de realisatiefase is dat we, binnen het projectmanagement ervoor zorgen dat wat er eerder is uitgedacht daadwerkelijk van de grond komt. Het voornaamste uitgangspunt daarbij is het onderwijskundige Programma van Eisen. Een belangrijke taak daarbij is dat we het proces koppelen aan de techniek. We hebben technisch onderlegde mensen die verstand hebben van zaken zoals bouwkunde en installatietechniek. Daarmee maken we de schakel tussen aan de ene kant het stichtingsbestuur, de adviseur huisvesting en de schooldirecteur en aan de andere kant de aannemer en de installateurs. Zo zorgen we dat de wensen en eisen ook in technische zin uitgevoerd worden. Maar wat er altijd in je achterhoofd zit, is dat we doen wat we afspreken omdat er een onderwijskundige visie aan ten grondslag ligt. Onze taak is om de opdrachtgever te helpen die visie te realiseren.
Factor #4: toekomstgericht en toekomstbestendig
Tot slot wil je zorgen dat je een toekomstgerichte school maakt waarin duurzaamheid een belangrijk aspect is. De school voldoet aan de, door de overheid geëiste, BENG-eis (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Zo hebben we onder andere 240 zonnepanelen op het dak geplaatst. Tevens hebben de gevels een hoge isolatiewaarde en is er gebruikgemaakt van triple glas. Door de installatie van een warmtepomp is de school tevens gasloos.
Van realisatie, naar oplevering en beheer
Op deze manier zorgen we ook bij dit bijzondere ‘realisatieproject’ in Hardenberg vanuit projectmanagement dat het installatietechnisch, bouwkundig, qua veiligheid en logistiek allemaal op orde is. “We gaan dit project straks op een goede manier opleveren. Dat is ook de fase waarin het project overgaat in beheer. Het nieuwbouwproject waar we met zo veel enthousiasme en plezier aan hebben gewerkt, wordt dan een school die recht doet aan de specifieke wensen die deze doelgroep nodig heeft. Hiermee is een prettige leer- en werkomgeving gecreëerd.”
Wilt u meer weten over dit bijzondere project? Ik vertel u er graag alles over!
U kunt mij bereiken via ronald.muis@dion.nl en/of 06-23 999 407.